Met de Teeven-deal is weer eens het signaal afgegeven dat misdaad loont. En in de nasleep ervan toonde minister-president Mark Rutte een totaal gebrek aan leiderschap.

Dat zei PVV-leider Geert Wilders woensdag in het debat over de deal die Fred Teeven, de latere staatssecretaris, als officier van justitie sloot met drugscrimineel Cees H. De crimineel sleepte er volgens Wilders “de postcodekanjer” mee binnen.

Wilders vergeleek Rutte en zijn VVD met een maffiafamilie “met Rutte als Don Corleone”. “Meneer de minister-president, niemand gelooft u nog, vertrouwt u nog. U bent alleen maar bezig uw hachje te redden.”

Openheid van zaken

De ChristenUnie riep Rutte op “nu volledige openheid van zaken” te geven over de Teeven-deal. Gebeurt dat niet, dan moet de Tweede Kamer er desnoods met een korte parlementaire enquête of een parlementaire ondervraging onder ede zelf achteraan, zei fractieleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie. Volgens Segers valt er pas een punt achter deze zaak te zetten “als de hele waarheid op tafel ligt en alle rook en mist zijn verdwenen”.

Volgens Segers heeft Rutte de rookmachine vorige week zelf weer aangezet na de presentatie van het onderzoek van de commissie-Oosting naar de deal. Hij concludeerde dat de deal niet deugde. De premier suggereerde echter dat er meer stak achter de deal dan bekend is.

Ook wil de ChristenUnie meer weten over de reden dat de huidige bewindslieden Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff zich als Kamerleden met de afwikkeling bemoeiden.

Rol Van der Steur en Dijkhoff

Daar heeft ook het CDA vragen over. CDA-fractieleider Sybrand Buma haalde woensdag hard uit naar de VVD en naar Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff. De huidige minister en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie bemoeiden zich dit voorjaar als VVD-Tweede Kamerleden intensief met de nasleep van de Teeven-deal. Dat is onacceptabel, zei Buma tijdens het debat.

Buma vindt dat het tweetal een grens overschreed. Volgens hem moest in deze zaak de waarheid wijken om toenmalig VVD-minister Ivo Opstelten overeind te houden. Van der Steur en Dijkhoff kwamen volgens Buma naar het ministerie toe om "mist op te werpen''.

"Zij wisten de sporen die zouden kunnen leiden naar de waarheid. Fred Teeven zat erbij en noemde opnieuw het bedrag van ongeveer 4,8 miljoen. Deze Kamerleden wisten drommels goed dat Nieuwsuur wel eens gelijk kon hebben. Maar dát hoefde de Kamer niet weten.'' Buma vindt dat zij daarmee het VVD-belang boven het informeren van de Tweede Kamer stelden.

Ook premier Rutte stelde zich niet op als een goede hoeder van de rechtstaat, aldus Buma.

Partijbelang eerst

Volgens D66-leider Alexander Pechtold is het optreden van de VVD in de affaire "onthutsend". Betrokkenen deden voortdurend uitlatingen die niet klopten. Het zorgt ervoor dat mensen nog minder vertrouwen hebben in de politiek. De VVD'ers schoven volgens hem staatsrechtelijke regels terzijde en stelden hun partijbelang voorop.

Pechtold wees op de informatieplicht aan het parlement die in de Grondwet staat. "Die plicht is geen gelegenheidspolitiek. Het is de verankering van onze parlementaire democratie'', aldus Pechtold. Hij riep premier Mark Rutte op nu echt met de waarheid te komen.

GroenLinks-fractieleider Jesse Klaver wil ook opheldering van Rutte. Volgens hem staat de geloofwaardigheid van de hele politiek op het spel. "Iedereen leek zijn best te doen om de waarheid niet aan het licht te brengen. Bij mij dringt zich het beeld op van een politieke witwasoperatie."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl